Szarvascomb mézes csipkebogyó mázzal zalai prószával, zellerpürével és "mogyorócsipkével"
sponsored links
Ma egy igen komplex vadétellel örvendeztetlek meg benneteket! Ezt a fogást még nagyon sokszor el fogom készíteni, ez már nem kérdés. A mogyorócsipke elkészítését egy külön posztban fogom taglalni. Egyszerû és izgalmas díszítése az ételünknek!
Hozzávalók 2 személyre:
HÚS
40 dkg szarvascomb
só
õrölt fekete bors
1 ek. csipkebogyó lekvár
1 ek. erdei méz
2 ek. vaddisznózsír
1 ág rozmaring
PRÓSZA
20 dkg burgonya
3 ek. liszt
2 ek. aludttej
2 ek vaddisznózsír
egy csipet só
ZELLERPÜRÉ
25 dkg zellergumó, tisztítva, felszeletelve
5 dkg vaj
4 dl tehéntej
egy csipet só
?MOGYORÓCSIPKE?
10 g liszt
10 g darált mogyoró
80 g víz
20 g mogyoróolaj
napraforgóolaj a sütéshez
TÁLALÁSHOZ
Fleur de Sel só
babcsíra
barna shimejii gomba
ELKÉSZÍTÉS
ZELLERPÜRÉ:
A zellert meghámozzuk és felkockázzuk. Egy lábasba tesszük a felaprított zöldséget és felöntjük fél liter tejjel. Így fõzzük 45 percig.
Majd leszûrjük és lecsepegtetjük a zellert. Hozzáadunk 5 dkg vajat, egy csipet sót és összeturmixoljuk az egészet. Tálalásig félretesszük.
PRÓSZA:
20 dkg reszelt burgonya
3 ek. liszt
3 ek. aludttejben
egy nagy csipet só
2 ek. vaddisznózsír
A megtisztított, reszelt burgonyát 3 ek. liszttel, 3 ek. aludttejjel, egy nagy csipet sóval összekeverünk.
Egy serpenyõben vaddisznózsírt olvasztunk és körülbelül 10 cm nagyságú, kerek prószákat formázunk kanállal a serpenyõbe. A tésztánk mindkét oldalát aranybarnára sütjük és tálalásig félretesszük.
MOGYORÓCSIPKE
10 g lisztet, 10 g darált mogyorót (esetemben kis lyukú reszelõvel lereszelt mogyorót használtam), 80 g vizet, 20 g mogyoróolajat alaposan összekeverünk.
Egy serpenyõbe kevés étolajat öntünk (csupán 3-4 ek.). A serpenyõt felforrósítjuk kb. 180 fokra az olajjal együtt, majd beleöntünk egy adagnyi tészakeveréket. Vigyázni kell, mert nagyon fröcsköl majd.
Onnan tudjuk, hogy elkészült, a ?mogyorócsipkénk?, hogy a bugyogás/fröcsögés abbamarad. Egy spatulával könnyen felszedhetjük és egy papírtörlõre tesszük. Teljes megszilárdulásig rajtahagyjuk.
Érdemes többet készíteni belõle, mert törékeny, de igazán mutatós.
A SZARVASCOMB
Az egész szarvascombdarabot enyhén sózzuk, borsozzuk.
2 ek. vaddisznózsírt felolvasztunk, felforrósítjuk a serpenyõt, beleteszünk egy ág friss rozmaringot.
Kérget sütünk rá, sütés közben folyamatosan forgatjuk. Egy húshõmérõvel ellenõrizzük a belsõ hõfokot. Én folyamatos forgatás mellett 65 °C-ig sütöttem (medium) a húst.
Pihentetés elõtt 1 ek. csipkebogyólekvárt és 1 ek. erdei mézet összekeverünk és a hús külsejét ezzel bekenjük. Alufóliával lefedve 10 percig pihentetjük.
TÁLALÁS:
Egy tányér közepére zellerpürét teszünk és egy nagyobb mûanyag kupak segítségével kör alakú ?fészket? alakítunk ki. Ebbe beletesszük a sült krumpliprószát és erre ráhelyezünk két szelet ujjnyi vastagságú szarvascombot.
A zellerpürébe beleszúrunk három mogyorócsipke darabot, három babcsírával díszítjük a zellerpürét kívülrõl, és egy kevés vajon megfuttatott barna shimejii gombát teszünk a babcsírák mellé.
Végül egy csipet Fleur de Sel sóval megszórjuk a tányéron lévõ húst.
FOODYNY is szívesen oszt meg tõlem tartalmat!
Nyomtasd ki a bejegyzést!